De Hoge Raad heeft beslist: sinds 1-10-2019 zijn rookruimtes in de horeca niet meer toegestaan. Vanaf 1 juli 2008 geldt er al een rookverbod in de horeca m.u.v. de daarvoor aangewezen rookruimtes. Heeft deze uitspraak gevolgen voor uw horecaonderneming?

Waarom rookruimtes verboden zijn

Een rookruimte lijkt een prima oplossing om ervoor te zorgen dat uw overige gasten geen last hebben van rokers. Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) heeft hier echter tegen geprotesteerd, omdat deze uitzondering in strijd zou zijn met een door Nederland ondertekend verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. De wetgeving is onder andere naar aanleiding daarvan aangescherpt, omdat ook niet-rokers en werknemers die de ruimte betreden aan tabaksrook worden blootgesteld. Vanaf 1 oktober vorig jaar zijn rookruimtes dus niet meer toegestaan, maar u heeft nog even de tijd om uw horecaonderneming aan te passen aan deze nieuwe wetgeving.

Boetes

Vanaf april 2020 zal toezichthouder NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit) boetes uitdelen aan horecazaken met een rookruimte. De boetes lopen van €600 tot €4500 en zijn afhankelijk van eerdere inspecties. Tot april heeft u de tijd om eventuele aanpassingen te doen of afspraken met uw gemeente te maken om de overlast van rokers op straat te beperken. Heeft u nog een rookruimte? Dan kunt u bericht van de NVWA verwachten en komen zij na 1 april langs voor controle.

Advies

Dorstlessers kijkt en denkt graag met u mee over hoe u het beste om kunt gaan met deze nieuwe wetgeving. We komen graag vrijblijvend langs, neem contact met ons op voor een afspraak.