Restaurant Inter Scaldes in het Zeeuwse dorp Kruiningen is het derde Nederlandse restaurant dat een prestigieuze derde Michelin-ster heeft gekregen. De Michelingidsgroep heeft maandag de nieuwe sterbeoordelingen voor Nederland in Amsterdam bekendgemaakt.

Claudia en Jannis Brevet, gastvrouw en chefkok van Inter Scaldes.

‘We hebben hier lang, heel lang mee gewerkt,’ zei Claudia Brevet van het man-vrouw-team dat het restaurant runt. ‘Het ging om bloed, zweet en tranen … maar het resultaat is het waard.’ Inter Scaldes won de eerste Michelin-ster in 1978 en heeft sinds 1984 een seconde de tijd. Jannis Brevet nam de keuken in 2001 over.

Internationale Michelin-directeur Michael Ellis prees de Brevet voor de ‘manier waarop hij eersteklas regionale producten gebruikt’ en zijn ‘verbluffende allianties van smaak’

De Leest in Vaassen en De Librije in Zwolle hielden beiden vast aan hun drie sterren. Er was dit jaar geen toename in het aantal tweesterrenrestaurants in Nederland, maar twee, waaronder Bord’eau in Amsterdam, verloren er één van hen en brachten het totaal terug naar 16.

Zes restaurants wonnen hun eerste ster: The Duchess, Le Restaurant en The Whiteroom in Amsterdam, AIRRepublic in Cadzand, Fitzgerald in Rotterdam en Vista in Willemstad. In totaal heeft Nederland 108 restaurants met minstens één Michelin-ster.