Steeds meer horecaondernemingen passen hun bedrijfsprocessen aan op duurzaamheid. Zo wordt transparantie in menu’s steeds belangrijker, zijn sinds vorig jaar de plastic rietjes niet meer te vinden in de horeca en er zijn nog talloze andere manieren om verantwoord te ondernemen. Op welke aspecten kunt u als horecaondernemer allemaal letten? We lichten er drie voor u uit.

Voedselverspilling

Het eerste aspect waar u wat bewuster mee om kunt gaan is voedsel. Houd daarom bij hoeveel voedsel u verspilt en zorg ervoor dat uw franchiseondernemingen dat ook doen. Op het gebied van drank kunt u ook op zoek gaan naar bijvoorbeeld duurzame en zuivere soorten wijn. Ook kunt u uw restanten doneren aan liefdadigheidsorganisaties. Veel ondernemers zouden geen voedsel doneren om diverse redenen. Sommigen geven aan dat het te veel gedoe zou zijn, maar ook gezondheids- en veiligheidsbelangen spelen een rol bij ondernemers. Vervoer kan ook problemen met zich mee brengen en regelgeving of (gebrek aan) opslag en koeling kunnen in de weg staan…

Energiezuinige apparatuur

Horecaondernemers focussen zich ook steeds meer op het gebruik van energiezuinige apparatuur om zo duurzaamheid te waarborgen. Zo kunt u bezuinigen op voornamelijk water en licht. Veel apparaten staan aan op momenten dat ze helemaal niet gebruikt worden. U kunt daarom gebruik gaan maken van LED lampen, slimme stekkers of verlichtingssensoren, u kunt koelkasten, vriezers en wasmachines gebruiken die weinig energie verbruiken of waterbesparende kranen en low-flush toiletten installeren voor uw gasten.

Recyclen

Verpakkingen maken een groot deel uit van de (niet) duurzaamheid van uw onderneming. Bij het ontwerpen van een verpakking wordt er gelet op gemak, sanitaire voorzieningen en economische & ecologische aspecten. Door materialen te gebruiken die gerecycled en gecomposteerd kunnen worden helpt u het milieu een handje mee.

Door te investeren in duurzame alternatieven zorgt u niet alleen voor een beter milieu, maar ook kostenbesparingen binnen uw onderneming zijn een positief gevolg van uw acties. Laat dit ook aan uw personeel weten en deel uw lange termijn doelstellingen. Door kennis te creëren bij uw medewerkers krijgt u ze makkelijker mee in dit duurzame proces en laat u ze misschien wel meedenken.

Dorstlessers kan u gedurende dit duurzaamheidsproces ondersteunen en met ons brede netwerk kunnen we u in contact brengen met verschillende duurzame leveranciers en bedrijven.