Kies het juiste interieur voor uw horecaonderneming!

De inrichting bepaalt voor een groot deel of uw gasten zich bij binnenkomst direct thuis voelen in uw horecaonderneming. Het is belangrijk om goed na te denken welk gevoel u wilt oproepen bij uw gasten. Ga eens op vergelijkend warenonderzoek bij een concurrent met een vergelijkbaar concept. Wat vindt u van hun interieur? Wellicht doet u er inspiratie op, of maakt het u duidelijk wat u juist niet wil in uw eigen horecaonderneming. Bepaal uw budget, maak een moodboard en ga, als u er niet uitkomt, aan de slag met een interieurstylist.

Wij helpen u alvast met 15 concrete tips voor het interieur en de inrichting van uw horecaonderneming:

 1. Bepaal een duidelijk thema. Schaf alleen dingen aan die binnen uw thema passen, zodat uw stijl en imago bij binnenkomst meteen duidelijk zijn.
 2. Ken uw doelgroep en speel in op hun verwachtingen van uw horecaonderneming.
 3. Kies voor een blikvanger en creëer een wow-effect. Denk bijvoorbeeld aan een opvallende lamp, mooi schilderij of originele muurbekleding.
 4. Begin met de hoofdlijnen, thema, kleur etc. en ga daarna pas op zoek naar meubels die hierbij passen.
 5. Ga voor een signature kleur en laat die terugkomen in uw muren, wanddecoratie, accessoires, menukaart…
 6. Verlichting maakt of breekt uw horecaonderneming. U kunt nog zo’n mooie ontwerp of een goede stijl hebben, als de verlichting niet in orde is komt het niet tot zijn recht. Licht is erg belangrijk bij het neerzetten van de juiste sfeer voor uw horecaonderneming.
 7. Kies voor een interieur dat past bij de omgeving van uw horecaonderneming. Ligt uw horecaonderneming aan het strand, in het bos of in de stad? Houdt rekening met de omgeving bij het kiezen voor materialen en kleuren.
 8. De keuze van de tafelmaterialen maakt ook deel uit van uw interieur en heeft invloed op het verwachtingspatroon van uw gasten. Kiest u voor een tafelkleed of placemats? Traditioneel servies, of opvallend servies in een kleur of print?
 9. Vergeet de toiletten niet! Ze maken ook deel uit van uw horecaonderneming. Zorg ervoor dat ze qua stijl en uitstraling bij de rest van uw horecaonderneming passen.
 10. Maak een vloerplan. Let erop dat u bij de definitieve inrichting rekening houdt met looproutes, het uitzicht van uw gasten als ze aan tafel zitten, of uw gasten in de zon zitten, in de tocht, etc.
 11. Zorg ervoor dat uw opstelling flexibel in te delen is. Plaats dus geen lampen recht boven tafels en denk goed na of u ook banken aan uw tafels zet of alleen met losse stoelen werkt.
 12. Creëer een logische plek voor de opslag van servies, bestek, servetten etc. Een plek die niet in het oog springt, maar wel altijd snel bereikbaar is voor uw personeel.
 13. Akoestiek is erg belangrijk voor de beleving van uw gasten! Een prettige akoestiek zorgt ervoor dat uw gasten wat langer blijven zitten en net dat ene kopje koffie extra bestellen.
 14. Heeft u een duidelijk thema, stijl en kleur gekozen? Hoe zit het met de kleding van uw personeel? Zorg ervoor dat de uitstraling van uw personeel bij het imago van uw horecaonderneming past.
 15. Vergeet niet om uw muziekkeuze aan te passen aan uw imago en de sfeer van uw horecaonderneming!

De inrichting van uw horecaonderneming vormt een belangrijk onderdeel van uw concept. Hulp nodig bij het bedenken en uitvoeren van een sterk concept? Dorstlessers heeft verschillende horecaondernemers al op weg geholpen met conceptdoorontwikkeling.

Neem contact met ons op om te weten wat we voor uw onderneming kunnen betekenen.